Effin varapuheenjohtaja vetoaa rahankeräyslain muuttamisen puolesta Effin lehdistötiedotteessa 1. syyskuuta ”Rahankeräyslaki on vihdoin päivitettävä”. Rahankeräyslupaa tulee tällä hetkellä anoa viranomaisten kautta. Ilman lupaa ei saa kerätä rahaa yhdistykselle, puolueelle tai yksityishenkilönä itselleen tai kenellekään. Valtio, kunta, rekisteröimätön yhdistys tai yksityishenkilö ei voi saada keräyslupaa. Lain noudattamista valvoo Poliisihallitus.

Rahankeräyslain olemassaoloa tuskin ajattelee, ennen kuin sen kanssa joutuu ongelmiin. Monet pienet yhdistykset sekä projektit ovat jääneet vailla tukea, sillä luvan saaminen edellyttää monia erilasia kriteereitä sekä byrokratiaa (FINLEX). EFFI käyttää esimerkkinä tiedotteessaan Iron Sky-elokuvaa sekä Fröken Senja -kirjaprojektia. Molemmat ovat joukkorahoitusprojekteja, jossa vapaaehtoiset rahoittajat ovat sitoutuneet tietyillä summilla tai ostaneet jotain projektia tukevaa oheistuotetta. Helsingin Sanomat uutisoi poliisin kiinnostuneen Fröken Senja -projektista, epäillen rahankeräysluvan vastaisesta toiminnasta.

Samaan ojaan jäi yksityishenkilö Aleksi Valavuori heinäkuussa 2012. Valavuori yritti auttaa Toejoen jalkapallojunioreita itsenäisesti (Aamulehti 24.7.). Jalkapallojengi oli kerännyt pullokuitteja rahoittaakseen projektinsa, mutta joku varasti ne. Valavuori julkaisi tilin Twitterissä ja kehotti ihmisiä lahjoittamaan rahaa varastettujen varojen korvaamiseksi. Poliisi puuttui asiaan ilmoittaen keräyksen olevan laiton. Moni muu yksityishenkilö saattaa ajattelematta tehdä samankaltaisia toimia näkemättä teon laittomuutta ja suurempi osa ei ymmärrä lainsäädännön pointtia moisissa tapauksissa.

Lakia perustellaan epärehellisyyksien estämisellä. On kuitenkin eri asia kieltää koko kerääminen kuin esimerkiksi kieltää harhaanjohtaminen. Laissa on jo oma kohtansa siihen, miten toimia jos kerätyt rahat eivät menekään kohteeseen, mikä on alunperin säädetty. Ei ole takeita, että keräysluvan saanut taho on sen vertaa luotettavampi kuin luvaton. Kirjaprojektiin kerättiin rahaa Kickstarter -palvelun avulla, joka on perustettu joukkorahoitusprojekteja varten maailmanlaajuisesti. Palvelu kehuu turvaavansa lahjoittajien rahat sekä tekijän oikeuden toteutukseen, sillä palvelu toimii all-or-nothing funding -periaatteella eli pyydetty lahjoitussumma tulee saada täyteen, ennen kuin mitään rahoja siirtyy minnekkään. Lahjoitustarpeen täyttyessä kohde sulkeutuu, rahat maksetaan ja tekeminen alkaa. Palvelu on varmasti luotu epärehellisyyden välttämiseksi sekä rahoittajien ja luovan työn tekijöiden kohtaamisen helpotukseksi. Suomessa laiton?

Rahankeräyslupa ei koske esimerkiksi kolehdin keräystä, tukikonsertteja tai -tilaisuuksia tai yksityishenkilön merkkipäiväkutsujen ohessa esitettyjä muistamispyyntöjä. Toisin sanoen, Valavuoren keräys juniorijoukkueelle on laiton, mutta Ilkka Kanervan syntymäpäivät ei – rahankeräyslain mukaan, en huomioi muita osioita lauseessani, esim. lahjontaa tai sen kaltaista lainsäädännössä. Kirkko saa myös kerätä rahaa.

On kummaa, että voisin laittaa tähän tilinumeroni ja jättää sen siihen ja katsoa tuleeko rahaa. Jos tulisi, ei se olisi laitonta, koska en olisi käyttänyt sanoja ”lahjoita” tai ”tue”. Todella tulkinnanvaraiseksi laiksi kumman yksityiskohtaistettu. Lain tarpeellisuus herättää eniten kritiikkiä; mihin tarvitaan lakia, joka hankaloittaa yksityishenkilöiden tai pienen yhdistyksen toimintaa, kun kuitenkin lahjoitusrahojen väärinkäytöstä on oma kohtansa? Eikö lain voisi muotoilla väärään sopimukseen perustuvaksi huijaukseksi tai kuluttajan harhaanjohtamiseksi, mikäli rahankerääjä ei keräisikään mainitsemaansa kohteeseen. Tai miksi valtio kieltää ”pummimisen”, ”lahjoita minulle rahaa, en saanut kesätöitä”?

Ei mikään laki pakota ketään tekemään tyhmyyksiä, eikä lainmukaisuus tai takaa rehellisyyttä. Naapurimaissamme moista keräyslupaa ei ole esimerkiksi. Laissa on myös kohtia, jotka on helposti kierrettävissä juuri syntymäpäiväkutsujen tai tukitilaisuuksien muodossa, eikä yksityishenkilön rehellisen lahjoitusten keräämisen kieltämiselle ole mitään perusteita.