Suomen tuleva Kansallinen Terveysarkisto, KanTa, tulee maksamaan Taloussanomien mukaan noin 400-500 miljoonaa euroa (Taloussanomat.fi 14.8.). Sähköistä sekä käyttäjäystävällisempää potilasrekisteriä ollaan artikkelin mukaan kehitetty jo kymmenen vuotta. Toimijatahona toimii Sosiaali- ja Terveysministeriö – nykyisestä kokoonpanosta kantavat vastuun terveydenhuollosta vastaavat ministerit Maria Guzenina-Richardson (SDP) sekä Paula Risikko (Kok) sekä tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (Vihr.).

Braxin johtama tarkastusvaliokunta ei osaa vastata menojen ylipaisumiseen (US 16.8.) Virossa moinen ohjemistopäivitys toteutettiin 10 miljoonalla. Uuden Suomen uutisessa Brax perustelee Suomen ja Viron eroja toteamalla esimerkiksi: ”[…] Suomen terveydenhuollon älytön, hajanainen rakenne kaikkine kuntineen ja erillisinä sairaaloineen. Virolta ”puuttuu” tämä ongelma, sillä siellä terveydenhuoltoa ei ole hajautettu niin moneen osaan”. Lause ei korviini tarkoita mitään; kyseessä on ohjelmisto, minkä toiminta ei ole riippuvaista koneiden määrästä tai ”hajanaisuudesta”. Ohjemisto! Perustelu on kenties yhtä osuva, kuin Braxin muutaman vuoden takainen vertaus sähköisen äänestyksen uhkien vertaaminen science fictioniin (HS 5.9.08)

Teknologinen kehitys on huima viimeisen 10 vuoden aikana. Se, mitä visioitiin 10 vuotta sitten, ei taatusti ole enää samanlainen. Moisia rahamääriä ei voi järjellä selittää. Eikö missään vaiheessa tajuttu pysähtyä ja miettiä, sen sijaan, että annetaan vain yhä uusille projekteille rahaa – jotka uutisen mukaan todettiin usein toimimattomiksi ja keskeytettiin. Esimerkiksi Piraattipuolue on puhunut jo vuosia avoimen lähdekoodin ohjelmistoista. Viime toukokuussa eduskunnan täysistunnossa Brax totesi julkisen terveydenhuollon kustannuksien olevan 2,7% kokonaismenoista, noin 300 miljoonaa vuoden 2010 luvuilla (eduskunta.fi) Joten suurin kustannuserä on syntynyt vasta tällä vuosikymmenellä. Verorahojen käsittely on retuperällä.

Onko asiantuntijoiden lausunnot avoimista lähdekoodeista sivutettu vai missä lienee ongelma? Braxin mukaan rahaa on jaettu pieniin hankkeisiin ja yksittäisiin pilottiprojekteihin sekä tosiaan hankkeisiin, mitkä on lopetettu kesken. Vähintä mitä tarkastusvaliokunta voi tällä hetkellä tehdä, on julkaista edes perustelut rahan jakamiselle sekä rahoitettujen hankkeiden tulevaisuuden visiot – jotta on edes arvioitavissa rahoitusperusteet. KanTa-hankkeella ei ole ollut selkeästi vastuunkantajaa tai projektin johtajaa. Se ei ole silti mikään selitys moiselle holtittomalle varojen jakamiselle, kun me maksajat emme voi vaikuttaa asiaan – saati kieltäytyä maksamasta. Saa olla syystä vihainen!

Oma ehdotukseni olisi ollut jo aiemmin – mutta varsinkin tästä eteenpäin – on kilpailuttaa paremmin ohjelmiston tuottajat, esimerkiksi ”päinvastaisella” huutokaupalla, millä tarkoitetaan markkinatoimijoiden kilpailua siitä, kuka pääsee toteuttamaan projektin tarjoamalla paremman tarjouksen kuin edellinen. Ohjelmisto tulisi toteuttaa avoimella lähdekoodilla, josta jokainen koodia tunteva voisi nähdä mahdolliset virheet tai avustaa ohjelman parannuksessa (kyllä, sellaisia ihmisiä on varmasti jokin MuroBBS täynnä) Avoin lähdekoodi paljastaisi myös mahdolliset ”takaportit” joiden avulla tietoihin pääsisi käsiksi tai tietoja voitaisi tallentaa käyttäjän tietämättä. Rehellisellä ihmisellä ei ole mitään salattavaa, niinkös se meni ministerit? Ja ei, Brax ja Guzenina-Richardson, avoin lähdekoodi ei tarkoita, että kuka vain voisi mennä muuttamaan koodista asioita.

Sosiaali- ja Terveysministeriön talousarvioesityksestä selviää, että ensi vuoden budjettia kaavaillaan 303 miljoonaa tätä vuotta suuremmaksi. Toki esityksessä on muitakin menoeriä, mutta silmään pistää vaadittavan summan samankaltaisuus menetetyn kanssa. 300 miljoonaa meni, tarvitaan uudet tilalle? Ovatko todella e-reseptit sekä sähköinen potilasrekisteri näin kalliita? Mistä firma tekemään homma muutamalla kymmenellä miljoonalla? Veikkaisin, että lähes mistä vain. Tietoyhteiskunnasta eriytyneet, kokemattomat, asiantuntijoita vähättelevät ministerit, joilla on valtaa, kammoksuttavat minua niin paljon, että menetin ruokahaluni lähes päiväksi tätä asiaa pohdiskellen. Samaisessa raportissa muuten pyydetään Valviralle 1,7 miljoonaa tietojärjestelmien kehittämiseen sekä lupa- ja valvontatehtävien vahvistamiseen. Lisäraha, jotta valvonta moisissa projekteissa toimii muun muassa.

Summat eivät ole toki suuria EU-kriisiin verrattuna, mutta puheet rahattomuudesta sekä perusteet jatkuville veronkorotuksille alkavat menettää pohjansa lopullisesti. Miksi minun pitää maksaa vain entistä enemmän kaikista tuotteista ja palveluista sekä luopua osasta palkastani, kun tiedän ettei kukaan kanna vastuuta rahojen käytöstä? Jos nyt ministeritasolla on pakko leikkiä ammattilaista, voisi jättäytyä edes suosiolla sätkynukeksi kulisseihin ja antaa asiantuntijoiden sekä avustajien hoitaa hommat. Siten voisi edes vähän hyödyttää Suomea nykyistä enemmän.