Otsikko on lainattu hauskan ironisesta pätkästä, mihin törmäsin tänään sosiaalisen median verkostoissa, lue kokonaisuudessaan täältä. Ironialle on helppo nauraa, mutta hymy hyytyy äkkiä, kun tajuaa sen todenperän nykyisessä Suomessa. Koko Suomi perustuslakiaan myöten kumartaa tekijänoikeustahoja ja suunta ei ole kuin alaspäin.

Koko piraattisodan uusi askel Suomessa alkoi, kun käräjäoikeus päätöksellään käski Elisan katkoa käyttäjiensä yhteyden piratebay.org -sivustolle. Päätös oli yhtä tyhjän kanssa uusien piraattisivujen noustessa kartalle, jolloin päätökseen tehtiin ”pikamuutoksia”, jolla voitiin nuokin osoitteet kieltää. Elisan kieltolistalla on jo suuri määrä osoitteita, mutta eipä se ole kuin pisara valtameressä (digilelut.fi 09.01.) Myös Soneraa ja DNA:ta aiotaan vaatia sulkemaan käyttäjiensä pääsy piraattisivustoille, mikä onkin ainoa tasapuolinen asia tässä mylläkässä. Tekijänoikeustoimikunnan mielestä kiellot vähentävät piratismia ja operaattorit ovatkin syystä vastustaneet lakimuutosta (digilelut.fi 25.01.) Usa:ssa kaavailtiin saman tyylistä SOPA-lakia, minkä kaavailu jäädytettiin Googlen,Wikipedian, Facebookin, Paypalin ym uhatessa sulkea sivustonsa protestiksi. Englanninkielinen Wikipedia pimenikin 18.1. kokonaan. Jokainen – tekijänoikeustahoja lukuunottamatta – näkee ongelman valtiollisen sensuurin ja kansalaisen tarkkailun lisääntymisenä, mikä ajaa valtiota poliisihegemoniaan sekä lähes totalitarismiin pidemmässä saatossa. Sensuuria vastaan on aina taisteltava.

Koska tuttavani ovat julkaisseet jo todella hyviä kirjoituksia aiheesta, käytän hyväkseni heidän blogauksiaan, sillä itse en voisi paremmin sanoa – sopii agendaan? Ehkä. Esimerkiksi puoluetuttuni Ville Hautakangas, ketä usein siteerailenkin, kirjoitti osuvan kirjoituksen ”Tekijänoikeustoimikunta on korruptioelin”, suosittelen! Hautakangas osuvasti kasvattaa piraattilain tulkintaa pelkästä levymyynnistä suoraan tv:n viihdepalveluihin ja osuvasti huomauttaa myös heti alussa ”Ehdotuksissa mm. piraattisivustoja pitäisi pystyä sensuroimaan oikeuslaitoksen ohi, ja Internet-yhteydet pitäisi voida automaattisesti katkaista pelkän piratismiepäilyn perusteella.” Eikö tässä jo ala olemaan mitään huolestuttavaa? Miksi yksi taho saa jyrätä meidän perustuslaillisen koskemattomutemme ohitse? Raha?

Suomessa tuomitiin poliisin tehoratsian seurauksena 67 Chisun uuden levyn jakajaa koviin korvauksiin. Chisun uusin levy on silti Suomen virallisen listan toiseksi ostetuin viime viikolta. Esimerkiksi Stand up -koomikko Louis C.K. laittoi uuden esityksensä nettiin ladattavaksi muutaman euron hintaan ja tienasi miljoonan (mpc.fi 23.12). Monet laittomaan lataukseen tottuneet tuttavanikin ostivat kyseisen pätkän, vaikka sen olisi voinut helposti hankkia ilmaiseksikin. Osto oli helppoa ja tuote hyvä, niin se toimii.

Toinen puoluetuttavani Samuli Pahalahti kritisoi tekijänoikeusjärjestöjä vanhanaikaisista ansainta tavoista ja asiakkaiden vähättelystä kirjoituksessaan ”Mediateollisuus, uudet bisnesmallit ja kiitostalous”. ”Suosittelisinkin tämän takia kaikille artisteille, että he lopettaisivat yhteistyön tekijänoikeuksiin vahvasti nojaavien tahojen kanssa. Ne eivät vaan yksinkertaisesti tajua mitään siitä, miten nykypäivänä tehdään bisnestä.”, Pahalahti toteaa. Nykyisillä markkinoilla rahan tekeminen edellyttää markkinatietoutta. Itse olen musiikin suhteen hyvin vanhoillinen ajatuksellani, ettei rahan tulisi olla tärkein syy sen tekemiseen, mutta tehköön kukin kuten tekee. Markkinataloudessa kannattamaton yritys kuolee pois, ellei onnistu jyräämään politiikan avustuksella lisää rahaa. Lobbaus onkin vapauden suurin vihollinen, jos politiikoilla on liikaa valtaa yksilönvapauksiisi, siksi esimerkiksi en tue valtion puuttumista vapaaseen kauppaan.

Myös kirjoituksessaan ”The Pirate Bayn sensurointi on mahtava voitto piraateille!” Pahalahti toteaa osuvasti ”Vaikka nyt voimaan tullut sensuuri onkin onneksi toimimaton, tekijänoikeusjärjestöjen halu edetä sellaisten käyttöön on osoitus siitä, että he eivät aio välittää mitään kansalaisten oikeuksista. Pohjimmiltaan kyse on vain ahneudesta: tekijänoikeusjärjestöt haluavat pitää kulttuurin omassa kontrollissaan, jotta saisivat rahastettua sillä.” Yhdysvalloissa SOPA-laki on todella jäissä, Suomessa lakia puuhaillaan edelleen kovaan tahtiin. En keksi, miten voidaan tehdä nykyisessä oikeusjärjestyksessämme laki, mikä suoranaisesti sanoo mielivaltaisesti sulkevansa mitä vain sattuu haluamaan. Jokaisen osoitteen takana voi olla uusi piraatti-sivusto, johonkin se aina uudestaan perustetaan – näkeehän sen jo Elisan estolistasta. Muuten, Intenetissä kiertää hauska kuva SOPA:sta, katso ihmeessä.

Sensuuri on voimaton toden totta. Kirjoitin tänään googleen hakusanat ”Elisa esto” kun halusin löytää aihetta käsittelevän uutisen. Suurin osa linkeistä oli tapoja kiertää kyseinen esto. Lisäksi kävin huvikseni piratebayn sivulla proxyn kautta, koska voin. Niin hyvin toimii sensuurit taas, turhaa vaivaa. Helpointa on tietysti mennä osoitteeseen http://www.piraattilahti.org . Sivusto http://www.piratismi.info/ kannattaa myös ottaa seurantaan!

On pelottavaa, että kaikkia oikeuksia ollaan polkemassa tekijänoikeusjärjestöjen tahdon mukaan. Uuden lakiesityksen mukaan esimerkiksi pääsy youtube-sivustolle voitaisiin estää, sillä siellä liikkuu materiaalia ilman käyttäjän lupaa. Jos oikeuslaitos saa mielivaltaisesti käskeä eväämään pääsyn ”piraatti-sivuille” jo pelkän oletuksen mukaan, ei sensuurilla ole mitään rajaa. Milloin alkaa seuraavaksi alkaa sulkeutumaan sivustoja, joissa käsitellään jotain valtion vastaista ideologiaa, uusien puolueiden nettisivuja, ”epäilyttäviä” mielipide-foorumeita – vain taivas on rajana. Muusikko on tässä mylläkässä viaton kärsijä tekijänoikeusjärjestöjen tapellessa oikeslaitos mukanaan kansalaisten oikeuksia vastaa