Elämme mielenkiintoista aikakautta. Jo se, että kaikkien aikojen talouskriisi kummittelee arkipäiväisen elämämme yllä on vain yksi aspekti tässä suuressa yhteiskuntamyllyssä. Jos ajatellaan että pankkisosialismi ja tumpelot poliitikot ovat aiheuttaneet suuren talouskuplan, voi ajatella mitä uudenajan tietojen keruu tulee olemaan. Oikeastaan tältä saralta sotaa käydään kuin globaalissa sisällissodassa konsanaan: Valtio vastaan Anonymous.

Anonymous ilmiönä on hyvin kiinnostava ja sitä on mukava yrittää analysoida. Ennen kaikkea mielestäni Anonymous on merkittävä osa suurta murrosta, jonka maailma tulee kokemaan – vallankumous tietyllä tasolla sanoisin. Jos suuri osa materiaa – tarkoitan tällä siis rahaa tai luottoarvoa – tai salaisinkin tieto tai ohjelmisto on verkkomaailmassa, se että valtiot eivät pysty estämään tiettyä ryhmää toimimasta tällä saralla, on ainutlaatuista. Anonymous Wikileaksin ohella on suuri särö – tai vaihtoehtoisesti totuuden osoittaja – suuressa yhteiskuntanäytelmässä, jonka piti turvata kansalaisille oikeus yksityisyyteen ja vapauteen. Anonymous on ryhmänä anarkistinen vailla hierarkiaa tai järjestäytymistä, mikä lisää sen kiehtovuutta tai vaaraa. Kuka vain voi toimia sen nimissä, kuka vain voi liittyä siihen. Anonymous on tuntematon, tunnistamaton.

Wikileaksin ensiesittelyssä tietovuotojulkisuuden alla pinnan alta paljastui myös tämä naamioitunut porukka – varmastikin se alkuperäinen ydinporukka – mikä alkoi hyökkäillä rahavaltoja ja vapaan tiedonvälityksen vihollisia vastaan. He esimerkiksi sulkivat Mastercardin, Paypalin ja muita sivustoja yhtiöiden kieltäessä lahjoitusten välittämisen Wikileaksille USA:n painostamana (MPC 29.6.). Anonymous on osoittanut vihaavansa lapsipornoa, vähemmistöjen sortoa ja valtion tietojen keräystä ja esimerkiksi Yhdysvaltalaista FOX:ia (TS 04.07.), kanavan tehdessä herjaavan uutisen Anonymous-ryhmästä. Anonymous hyökkäsi myös Sonya vastaan, mikä osoittautui virheeksi, sillä Playstation 3 livepalvelu suljettiin tietovuodon takia ja moni pelaaja kärsi. Kenties Anonymous muisti tämän virheen ja ärtymyksen käyttäjien puolelta Facebook -uhkausta miettiessään (afterdawn 08.04).

Suomessa tapahtuneesta 16 000 nimen tietovuodosta on saatu monia syitä. ”Suomen Anonymous” – ryhmä otti tietomurrot nimiinsä, mutta toinen ”anonymous” kumosi tiedot. Tämä osoittaa, että ryhmä on kasvanut suuriin mittasuhteisiin ja kuka vain voin käyttää kyseistä nimeä. Itse en usko, että anonymousagendaan kuuluu viattomien ihmisten tietojen levittely ja väärinkäyttö, mutta kuului Anonymous-liikkeeseen tai ei, tiedot oli ”huhupuheiden” mukaan hyvin helppo saada.

Anonymous antoi uhkauksen kaataa Facebook lopullisesti marraskuun 5. – Guy Fawkesin päivänä – suojellakseen ihmisten yksityisyyttä (TK 09.11.). Myöhemmin Anonymous informoi viestin olevan epävirallinen ja jonkin yksittäisen anonyymin julkaisema. Eipä Facebookille sitten mitään käynytkään. Olisihan se ollut hieno taidonnäyte, mutta se olisi kenties aiheuttanut tarpeentona vihaa Anonymous-ryhmää kohtaan. Pakko myöntää, etten itsekään toivonut Facebookin alasajoa (mutta olenkin kenties hieman koukussa siihen monen, monen muun kanssaihmiseni kanssa). Anonymoushan on valtioiden vehkeilyä ja – elokuvamaisesti sanottuna – ns. pahiksia vastaan.

Seuraan mielenkiinnolla ryhmän kasvua ympäri maailmaa. On mahtavaa, että Anonymous – uudessa ympäristössä – paljastaa salailuja tai ainakin lähettää suuren uhkauksen valtiollisille salaoperaatioille tai tietojen väärinkäyttöyrityksille. Siksi, esimerkiksi Suomen tapauksessa anonyymien vaatiessa Halla-ahon ja Hakkaraisen (PS) eroa, puhe kuulosti ennemmin terroristiryhmältä enkä todella usko sen takana olevan Anonymous sanan uudessa merkityksessä. Anonymous, tuntematon, sanan vanhassa merkityksessä sitä enemmänkin. On hienoa, että ihmiset jaksavat taistella ja käyttää taitojaan hyödyksi. Oma hakkerointitaitoni jää siihen että tiedän mikä proxy on. Että se siitä.

Elämme mielenkiintoista aikaa. Ja pakkohan se on todeta, että pienet kylmät väreet kulkivat selkäpiitäni pitkin kuunnellessani alla olevaa videota. Oli sitten lähettäjä Anonymous tai anonymous.