Hallituksen tuore säästöohjelma on hyvin kummallinen. Ymmärrän, että ministerimme yrittävät kovasti pienentää valtionvelkaa, mutta ihmisten rahojen vieminen – antamatta mitään tilalle – johtaa turmioon. Se, että verotus kohoaa yhdessä tuotteiden hintojen kanssa, aiheuttaa vain suurempaa köyhyyttä ja enemmän väkeä valtion luukulle. Perustoimeentuleva – ei järin rikas, mutta pärjäävä, sanoisinko 1500e – 1900e/kk – työläinen on unohdettu.

Esimerkiksi se, että hallitus lupaa 100e korotuksen toimeentulotukeen, näyttää hienolta paperilla, mutta on aivan yhtä tyhjän kanssa. Hallitus aikoo siirtää kuntien niskoille suurempaa vastuuta kuntakohtaisten palveluiden tuottamisesta, samalla vähentäen kuntien valtionosuuksia, joka pakottaa kunnat nostamaan kunnallisveroa pitääkseen palvelut yllä (YLE 18.08.) Että se siitä, ”ylimääräisestä” rahasta.

On tietenkin positiivista, että valtio koittaa antaa apuja nuorten sekä pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Myös se, että palkkaveroa alennettaisiin. Jos valtio riistää liikaa, katoaa ostovoima. Itselläni on kuitenkin muutama pieni ehdotus (en ala haihattelemaan liian ”radikaalien” ehdotusten kanssa, pidän itseäni kuitenkin lähes minarkistina ja tunnetusti kaikkien muutoksien tulee tapahtua kuolettavan hitaasti), jolla valtion hyvinvointi luultavasti paranisi ja ainakin pidemmällä tähtäimellä alkaisi myös tuottamaan:

  • Luovutaan pakollisesta asevelvollisuudesta ja siirrytään ammattiarmeijaan.

Malli on jo hyvin vanhanaikainen ja syö enemmän resursseja kun tuottaa. Ilmassa haiskahtaa myös vanhoillinen maailmankuva epätasa-arvoisine sukupuolirooleineen. Sodankäynti ei ole enää samanlaista kuin talvisodassa, enää ei rämmitä soissa ja tuliteta rynkyllä jalkaväkeä (no en nyt tosin joistain Afrikan sisällissodista tiedä sitten ..) Lisäksi Suomessa esimerkiksi ilma- ja merivoimat ovat käytännössä jo ammattisotilaiden käsissä. 

Armeija on menettämässä muutenkin kannatustaan ja totaalikieltäytyjien määrä kasvaa. Ei ole järkeä täyttää vankiloita näin hyödyttömästä rikeestä. ”Armeija tekee pojista miehiä” on aivan irrelevantti, sillä miehistäminen ei ole valtion homma, ainakaan näin kalliin mallin huonoina talousaikoina. Jos parikin prosenttia miehistä alkaisi totaalikieltäytyjäksi, vankilat menisivät täyteen. Ja voisihan sitä halutessaan mennä armeijaan ja saada siitä kokemusta sekä palkkaa.

  • Hyväksytään sukupuolineutraali avioliittolaki

Niin kauan kun homoparit eivät saa samoja oikeuksia avion kautta kuin heteroparit, on heiltä evätty esimerkiksi oikeus adoptoida. Suomessa on monia lapsia ja nuoria lastenkodeissa, jotka kaipaavat vain vanhempia ja perhettä. Oli perheessä miten monta isää tai äitiä tahansa, lapsen elämän – ja jos nyt sitten ajatellaan poliitikkomaisesti yhteiskunnan ja tulevan veronmaksajan kannalta – on rakastava ja turvallinen ympäristö omiaan luomaan terveen moraalin ja kasvun ns. kunnon kansalaiseksi. Pahoinvoinnin ja syrjäytymisen laskiessa yhteiskunta voittaa – kaikki voittaa!

  • Ei kosketa pääomaveroon

Vaikka miten sosiaalidemokraatit ja muut haluavat uskoa, että ottamalla rikkailta lisää, valtion kassa karttuu, totuus on eri. Pääomaveron noustessa esimerkiksi myös omistusasuntojen ylläpito maksaa enemmän ja summa näkyy vuokralaisen nousevassa vuokrassa. Vuokralaiset ovat taas yleensä juuri näitä perustoimeentulevia työläisiä mihin jo aiemmin viittasin – ne samat, kenelle kaupunki ei myönnä vuokra-asuntoa, sillä niille on niin kova kysyntä monissa kunnissa jo huonommin toimeentulevien suunnasta.

  • Poistetaan opintotuen tuloraja tiettyyn pisteeseen asti

Ei ole tarvetta pakottaa opiskelijoita elämään köyhyydessä. Annetaan heidän tienata opintojensa ohella niin paljon kun haluavat. Tunnetusti monet työskentelevät esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin, mutta joutuvat jatkuvasti laskemaan, etteivät ylitä sallittua – hyvin alhaista – rajaa. Toinen vaihtoehto on luonnollisesti korottaa tulorajaa, mutta säästön kannalta se kannattaisi vain poistaa. Tosissaan opiskeleva ei kuitenkaan ehdi paljoa tienata koulunsa ohella ja taas hyvin tienaava ei kenties koe tarvitsevansa opintotukea. Siksi takaraja vuosissa (esimerkiksi 10 vuotta), jotta mahdolliset väärinkäyttöyritykset voi ehkäistä.

  • Rikotaan sääntelytaloutta

Poistetaan taksien määrä- ja hintasääntely. Hintakilpailu tiputtaa hintoja, pimeät taksit vähenevät ja yhä useampi työtön voisi esimerkiksi saada elantoaan perustamalla oman pienen taksiyrityksen. Poistetaan maataloustuet ja alennetaan ruoan alvia. Ostovoima kasvaa ja ihmisillä on varaa valita tuotteistaan. Ketään maanviljelijää ei suosita toisen kustannuksella. Juuri ilmestynyt kirja ”Suomalainen ruokalasku” kritisoi vahvasti suomalaisen ruoan kalleutta. Kauppalehti julkaisi kahdenkymmenen kohdan artikkelin kirjasta (Kauppalehti 23.08.) ja esimerkiksi kohta 19. ”Elintarvikkeita kuljetetaan turhaan maasta toiseen muun  muassa tukipolitiikan takia.”on mielenkiintoinen. Myös muiden toimilupien määräsääntelyt pois (esimerkiksi apteekki) ja sallitaan jokaisen tietyn koulutuksen tai arvonimen omaavan tulla mukaan kilpailuun.

  • Lopetetaan rahansyöttö harmaan talouden kitkemiseen

Jos ei lopeteta, ainakin vähennetään reilusti. Mieleni tekisi sanoa, että poistetaan minimipalkat, mutta kuten alussa totesin, koetan nähdä asiat hitusen poliittisrealistisemmin ja ns. helpommin toteutettavemmin, joten lopetetaan vain se verovarojen tuhlaus moiseen hommaan. Laittomat työntekijät ja veroja kiertävät yhtiöt osaavat aina piilottaa toimintansa tai löytää laeista porsaanreikiä, joten jollemme ala valvoa ja tarkastaa yhtiöitä 24/7, joku pääsee aina livahtamaan. Sen sijaan käytetään ne harmaan talouden ehkäisystä säästetyt varat työn verotuksen keventämiseen, jolloin työntekijä ei tule jo verojen kannalta työnantajalle niin kalliiksi. Kalle Isokallio totesi eräässä iltalehden kolumnissaan Suomalaisen yrityksen joutuvan tällä hetkellä maksamaan ns. kaksi kertaa palkkaa työntekijästään: Toinen työntekijälle palkkana, toinen valtiolle verona (ja tulee muistaa, että työntekijätkin maksaa palkastaan vielä veroa.)

  • Ei nosteta jo olemassaolevia alv:ja

Helsingin Sanomat uutisoi valtionvarainministeriön haluavan nostaa esimerkiksi kampaamoiden alv:ia 23% (HS 25.08.), joka automaattisesti lisää palvelun hintaa kuluttajalle. Ei ole mitään järkeä kallistaa palveluita niin kalliiksi, että asiakaskunta häviää. Valtio ei hyödy yhtiön mennessä konkurssiin ja moisten palveluiden jäädessä vain rikkaiden saataville (tai jos hyötyy se ei ole ainakaan kovin reilua talouspolitiikkaa). Ravintolassa syöminen, elokuvissa käyminen, kosmetologilla tai kampaajalla ehostautuminen tuottaa yhteiskunnalle tuloja. Verotuksen kasvaessa liikaa, hintojen nousu takaa sen, että vain hyvin toimeentulevilla on siihen varaa. Lisätään tähän vielä se, että valtio tulee nostamaan alkoholin, tupakan, makeisten (ja kummallisesti sama vero nostaa myös purkkaa ja sokerittomia pastilleja) sekä bensan hintaa, ei monelle jää paljoakaan tuhlattavaksi. HSL:n liputkin nousevat säännöllisesti joka vuosi, joten jollei pyöräile töihin, jo matkustus on kallista.

  • Avoimien ohjelmistojen käyttöönotto julkishallinnossa
Kuten Piraattipuolue esimerkiksi jo viime vaaleissa kirjasi kyseisen tavoitteen puolueohjelmaansa. Esimerkiksi terveyskeskuksissa uudistus olisi merkittävä. On joutavaa tuhlausta, että potilastiedot täytyy kirjata moneen eri järjestelmään ja puolet työajasta menee tähän. Lainaan Piraattipuolueen puolueohjelmaa: ”Merkittävimpinä syinä ovat avoimien ohjelmistojen taloudellisuus, joustavuus järjestelmän jatkokehityksessä sekä tietoturvan parempi auditointi. Kilpailutettaessa ohjelmiston tekijöitä tai valmiita ohjelmistoja on valmistus-, käyttöönotto- ja koulutuskulujen lisäksi otettava huomioon ohjelmiston pitkäaikaiset jatkokehityksen ja ylläpidon kustannukset.”

Osa ekonomeista maailmalla kuuluttaa veroalennusten perään lama-aikoina; hyvinä aikoina on varaa verottaa enemmän. Yhteiskunta ei saa viedä kansalaistensa rahoja antamatta mitään tilalle. Olkoonkin huono taloustilanne, mutta veronkorotukset eivät ole ainoa vaihtoehto säästää. Nykypoliitikkojemme tulisi ajatella hiukan laatikon ulkopuolelta ja ymmärtää seuraukset, ei vain todeta ”korotetaan veroja, saadaan lisää rahaa”, sillä se ei ole niin yksinkertaista.

En sano, että tässäkään olisi todellakaan kaikki missä voi säästää, esimerkiksi päihdepolitiikka kaipaa uudistuksia, mutta siitä saa jo melkein oman kirjoituksena. Kun ostovoima häviää ja yhtiöt vetävät konkursseja, ei pian ole mitään mistä ottaa.