Olen ihmeissäni persujen noinkin suuresta menestyksestä, vaikka media sitä kokoajan ennakoikin. Oletin sen olevan jonkin sortin gallupharha – tosin ei voi sanoa etteikö olisi kenties ollutkin – sillä media nosti Perussuomalaiset aivan uudelle tasolle.

Siitä olen iloinen, että Keskusta tippui noinkin paljon. Keskustan tulos on historiallisesti huono. Jopa sodan aikana kannatus ei ollut noin vähäistä. Vihreät tippuivat myös, sitä en juhli, mutta olihan viime hallituskausi aikamoista sekoilua heidän kannaltaan.

Piraattipuolue veti hienon 0,5% tuloksen – suurissa kaupungeissa kannatus lähenteli paikoittain jopa yhtä prosenttia. Ilman äänikynnystä olisi yksi paikka ollut meidän jo tällä vaalikaudella. Näkee taas äänikynnys-demokratian epäreiluuden! Kunnallisvaalit tulevat ensi vuonna, sielä piraatit pääsevät loistamaan. Ja seuraavissa eduskuntavaaleissa Piraattipuolue saattaa jäädä ainoaksi eduskunnan ulkopuoliseksi puolueeksi, jolla on edes joku mahdollisuus läpimenoon, sillä eduskunta äänestää tällä lakiuudistuksen äänikynnyksestä, joka vaikeuttaa pienpuolueiden läpipääsyä entisestään. Toki lakimuutos saattaa hylkääntyä, mutten tosiaan sitä usko.

0,5% on todella hyvä tulos, vaikka tietysti petyin, ettei yhtäkään edustajapaikkaa tullut. Kuitenkin n. 15 000 valitsi juuri Piraattipuolueen. On hienoa, että kansalaisoikeuksista ja sananvapaudesta ollaan huolestuneita. Arvoliberaalimpi politiikka Suomessa nyt selkeästi siirtyy, mutta uusia vaaleja tulee. Vaikutusmahdollisuudet ovat suhteelliset – mutta silti yrittämisen arvoiset – eduskunnan ulkopuolellakin. Puolueet tulevat kyllä kuuntelemaan mielenosoituksia tai adressikirjoituksia paljon vakavampaan sävyyn, sillä olettaisin heidän näkevän itsensä seuraavana Keskustana, jos ”kansa kyllästyy”. Eli yritetään silti!

Olen kuumeessa nyt, mutta pienehkö vaalianalyysi on tarpeellinen tähän hätään. Piraatit jatkavat ainakin aktiivisesti omaa politiikkaansa ja tarkkailevat nykyistä eduskuntaa entistä tarkemmin. Vaalivalvojaiset olivat hyvin mukavat hienoissa puitteissa ja bilehumu jatkui aamuun asti. Itse en tosiaan juuri kuumeeni takia voinut paljoa juhlia, mutta oli mukava tavata paljon vanhoja ja uusia piraatteja kerralla. Yhteisöllisyys näkyi ja vaalitulos ei lamaannuttanut – paremminkin toi lisää taistelutahtoa ja toivoa tulevaisuuteen!

Toivon syvästi, että seuraava hallitusrakentuu Kokoomus – SDP – PS, mutta yhtä mahdollinen – mutta rutkasti huonompi vaihtoehto on Kokoomus – PS – Keskusta. Jos olen oikeassa jälkimäisen suhteen, tulee liberaali politiikka unohtumaan eduskunnasta kokonaan neljäksi vuodeksi.

Mutta ei maalata piruja seinille, vielä…