Ennakkoäänestys ylitti reilusti viime vaalien 2007 prosentit. Itse sunnuntain äänestyspäivälle odotetaan suurta ryntäystä. On hienoa todeta, että vihdoinkin kansalla on mennyt reilusti hermot nykymenoon – taistelutahto on päällä!

Alianssi Ry järjesti nimikkeellä ”varjovaalit” kulkevan epävirallisen äänestysprosessin kouluissa ympäri maata. Melkein 30 000 alaikäistä antoi äänensä, joka mukavan radikaalisti kuvasi erilaista poliittista ympäristöä.

Nuorisovaalien tulokset ylittivät uutiskynnyksen järjestyksellään, joka esimerkiksi tiputti Keskustalta monta paikkaa. Nuorisovaalien eduskunnassa Vasemmistoliitolla olisi yhtä paljon paikkoja kuin Piraattipuolueella (12) ja Vihreät olisi toiseksi suurin puolue  (36).

Vaali-Henkka  huomautti vaaliblogissaan artikkelissa Nuoriso äänesti sinivihreän eduskunnan, että viime vaaleissa järjestettiin samankaltaiset nuorisovaalit ja vaalitulos korreloi hyvin oikean vaalituloksen kanssa. Näitä vaaleja ajatellen Piraattien luvatut 12 paikkaa kuulostaa todella hyvällä ja tavoittelemisen arvoiselta – ja mahdolliselta.

On vaikea ennustaa ihmisten äänestyskäyttäytymistä. Eikä sitä loppujen lopuksi voikaan. Sanotaanko kuitenkin, että toivon, että tällä kertaa oikeasti äänestetään ”omatunnon” kautta eikä tavan vuoksi sitä, ketä on aina äänestänyt.

Näissä vaaleissa on ollut vaalilupauksissa suurta epäselvyyttä suurten puolueiden toimesta. Esimerkiksi Keskusta edelleen pihtaa tietoa, mistä puolue aikoo leikata – vaikka ennakkoäänestys on jo ohi! Perussuomalaiset ilmoittivat, etteivät mene EU:n tukipaketteja tukevaan hallitukseen. Kristillisdemokraatit taas totesivat, että sukupuolineutraali-hallitus on heille liikaa. Vihreät eivät pysy hallituksessa, jos uusia ydinvoimalupia myönnetään. Ja SPD tietenkin – ei hallitukseen joka nostaa eläkeikää.

Mutta kuka ajaa nyt mitäkin on epäselvää? Nykymeno ei tosiaan ole hyvä – ei edes siedettävä – ja muutosta tarvitaan. Millä lailla muutos voisi tulla vanhoja puolueita äänestämällä? Jos mietitään, että Keskusta on ollut pääministeripuolue jo kolme kautta ja Kokoomuskin on ollut hallituksessa jo monta kautta. Nyt on matka hyvinvointivaltiosta paremminvointivaltioon – ja ainoat ratkaisu keinot on lisätä byrokratiaa ja nostaa veroja.

Ei näin. Ainakin pienpuolueilta löytyvät selkeät kannat asioiden muuttamiseksi – kukin omalla tavallaan. Esimerkiksi Piraattipuolueen puolueohjelma on siksi niin ”kapea-alainen” (mielestäni se ei ole, mutta olen saanut huomautteluja että se olisi, siksi lainausmerkit), jotta se on toteutettavissa ensi vaalikauden aikana – osa viimeistään siitä seuraavana.

Yhteiskunta pyörii informaation ympärillä ja eniten säästöjä meille syntyy siitä, että informaatio kulkee helposti ja nopeasti. Informaation avoimuus takaisi myös sen, että tietäisimme, mitä oikeasti äänestämme. Ei tule unohtaa vaaliraha-sotkuja harvinaisen selkeästi muutaman puolueen kohdalla.

Ja niin, jos vieläkään ei minkäänlaista muutosta synny – jota kyllä kovasti epäilen – on muistettava, että varjovaali-nuoriso on seuraavissa eduskuntavaaleissa 2015 jo täysi-ikäistä kansaa. Tosin mielummin sitä laittaisi tietoyhteiskunnan kehityksen ja kansalaisvapauden jo näissä vaaleissa 2000-luvulle.

PS. Pidetään niistä nyt vaalilupauksista kiinni, perkele.