Vaalit sitä, vaalit tätä… Taas lupaillaan kuut taivaalta ja ehkä nyt vihdoin jaksetaan tarttua näihin iki-dilemmoihin köyhempien lapsiperheiden ongelmista ja eläkeläisten verotukseen. Tai sitten vaalilupaukset ovat vain kaunista puhetta nätillä käsialalla kirjoitettuna paperille.

Jos mietitään, että monet samat puolueet jatkuvasti loikkivat hallitus – oppositio -akselilla, mutta samat ongelmat ovat jatkuvasti vaalien alla edessä. Myönnettäköön ennakoimattomat talousmuunnokset sekä muuttuva maailmankuva, mutta tuntuu että vain vaalien alla jaksetaan yrittää – yrittää vakuutella itselle lisäkausi eduskunnassa.

Mitä esimerkiksi muistamme tältä eduskuntakaudelta? Keskustasta vuosisadan korruptioskandaalit ja Suomen globaalin korruptioluokituksen ”lasku”. Kokoomus on saanut aikaan lisää tasaveroa, yhtyen myös korruptioskandaaliin. SDP on oppositiopuolueena saanut mahtavan etulyöntiaseman työttömyyden ja laman aikana, mutta mitään ei ole saatu aikaan. Vihreät istuvat ydinvoimahallituksessa ja perussuomalaiset kamppailevat EU:ta vastaan Timo Soinin istuessa EU-parlamentissa.

Miksei ”uuden ajan luokkayhteiskunnalle” ole tehty mitään jo tällä kaudella? Miksei lapsilisää ole laitettu etuoikeutetuksi tuloksi jo tämän eduskunnan voimin? Lapsilisähän siis tosiaan leikkaa edelleen toimeentulotukea, joten kaikista köyhimmät joutuvat luopumaan tulostaan ( yle.fi ). Miksi työn tarjoaminen – Kalle Isokallion sanoin ( Todellinen kannustinloukku 25.01. ) – on edelleen niin kallista, vaikka yrittäjyyden tukemisesta jatkuvasti puhutaan? Miksei opintotukea ole sidottu indeksiin? Miksi näihin kysymyksiin tartutaan vasta vaalien alla – joka kerta uudestaan – tai kun media kiinnittää suuren yleisön huomion kys. aiheisiin? Miksi Wikileaks on vihollinen ”avoimessa” yhteiskunnassa?

Monen monta kysymystä. Ensi vaalit eivät varmasti muuta mitään, jos kaikki tehdään ”seuraavalla hallituskaudella”. Nykymeno jatkuu, jos sama eliitti jatkaa!

Oikeastaan, hyvinvointiyhteiskunta on aika suuri utopia nykyään. Turvataan palvelut, mutta niin pienillä resursseilla, ettei väkisinkään riitä kaikille. Rahaa tarvitaan lisää, just joo! Taloustilanteen uudelleenkatsomista tässä tarvitaan. Ei tuhlata resursseja äärivalvontaan tai istuttamalla yksilönvapautta käyttävää kansalaista vankilaan. Monilla eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla on monia hyviä ideoita rahan säästämiseen palveluita leikkaamatta, ei niinkään talouskriisin kokovaltaiseen ratkaisuun. Talousasiat ovat nousemassa vaalien pääteemaksi, mutta tulisi muistaa, että tarvitaan eduskuntaan ihmispolitiikkaakin, ei vain talouspolitikkaa.

Vaaditaan nyt puolueilta suorat vastaukset kysymyksiin, ei jonninjoutavaa taivaanrannan maalausta.

Jos muu ei auta, vaaliaikataulua tulee muuttaa neljästä vuodesta esimerkiksi kahteen vuoteen. Kampanjointi on aikaa vievää ja kallista, mutta jos kerran näistä asioista on keskustelua vain vaalien alla, on pakko muuttaa jotain!