Huhtikuussa tulevia eduskuntavaaleja kutsutaan aiheesta protestivaaleiksi. Kuitenkin aivan väärin perustein. On noussut ”kansan ikioma protestipuolue”, Perussuomalaiset. Protestivaali-käsite juontaa juurensa luonnollisesti koko viime vuoden velloneeseen eduskuntakriisiin kansanedustajien ja hallituspuolueiden vaalirahakohuista holtitomaan ”sikailuun”. Silti protestipuolueista puhuttaessa palataan aina juuri näihin Perussuomalaisiin, vaikka eduskunnan ulkopuolella olevat puolueet olisivat protesteista parhain.

On todella turhauttavaa, että rivikansalaisen tulisi aktiivisesti ja omatoimisesti etsiä itselleen puoluevaihtoehtoa, jos valtapuolueista sitä ei löydä. Tässä kohtaa moni jättää vain äänestämättä. Miksei media tee asialle mitään? Miksi vain eduskunnassa istuvia markkinoidaan ilmaiseksi lehtien sivulla?

Hyvänä esimerkkinä tästäkin voi todeta YLE:n vaalitentin, johon Perussuomalaiset ovat kenties pääsemässä poikkeusluvalla kolmen suurimman puolueen seuraksi. On tämänkin kaltainen vaaliväittely hyvästä, mutta äärimmäisen epäreilu muita puolueita kohtaan. Miksei järjestetä enemmän vaalitenttejä, joihin jokainen eduskuntaan pyrkivä puolue saisi osallistua! Vaikka sitten muutamat vuorollaan, kunhan jokainen saisi näkyvyyttä tasapuolisesti. Millä logiikalla vain suurimmat puolueet pääsevät väittelemään televisioon? Isoilla puolueilla on rahaa ostaa mainospaikkoja ja tarjoilla äänestäjille ties minkämoisia härpäkkeitä ilmapalloista lapasiin, pienet eivät saa rahaa juuri mistään. Pienille puolueille tämän kaltainen vaaliväittely, ”mainostila”, on elintärkeää!

Kyllähän media uutisoi valtapuolueista myös hyvin kärkkäästi, esimerkiksi kiitos median, tiedämme näinkin paljon hyvä veli -verkostoista politiikassa. Mutta näin eduskuntavaalien alla näkymättömyys on kaikista pahin! Pienpuolueet pääsevät uutisiin vain negatiivista asioista ja niistäkin hyvin harvoin. Esimerkiksi jokusen viikon takainen uutinen Muutos2011 -puolueen puheenjohtajasta Jiri Kerosesta ja hänen hänen ”terrorismin katkuisesta” tilapäivityksestään facebookissa. Keronen lehdessä kritisoikin sitä, ettei mediaa kiinnosta kirjoittaa esimerkiksi heidän mielenosoituksestaan rasismin uhreja vastaan, mutta näin ”turhille” asioille riittää palstatilaa.

Piraattipuoluekin on saanut näkyvyyttä Wikileaks-uutisoinnin yhteydessä ilmottaessaan tukevansa täysin Wikileaksia. Sananvapauden ja sensuurin asiat ovatkin puolueista varmasti eniten piraattien alaa. Näihinkään asioihin ei ole kuulunut valtapuolueilta kummoisempia kommentteja. Ja kun kukaan ei ota puheeksi, kulissien takana on helppo valvoa kansaa ja vehkeillä omiaan, kukaan ei ole estämässä. Hyvä syy antaa piraateille ääni!

Olen varma, että gallupit kääntyisivät erilailla vinksalleen, jos media kohtelisi puolueita tasavertaisesti. Tällä hetkellä asioita mediapuhetta enempää tutkinut tai päätänsä politiikalla vaivannut äänestäjä äänestää varmasti persuja, jos jaksaa protestoidakseen vaaliuurnille lähteä. Loppujen lopuksi tulee aina muistaa, ettei galluptuloksin ole juuri luottamista. Ne vain ohjaavat ihmisiä uskomaan tietävänsä, mitä ”valtaväestö” ajattelee. En tunne ketään, kenen mielipidettä olisi näihin gallupeihin kyselty.

Ilmiönä persut ovat kuitenkin ns. harmiton vaihtoehto. Maahanmuutto valttikorttina hallitukseen? Juu juu, miksei. Mutta entäs sitten? Mikä on seuraava agenda? EU-asiat? Toisin sanoen, kyllähän Kokoomukselle tai Keskustalle kelpaa hallituskumppaniksi persut aivan mainiosti, sillä heidän keskittyessään EU-kritisointiin, asiat jatkuvat toisaalla samoin kun nyt. Ja vaikka maahanmuuttoa kiristettäisiin ja maahanmuuttajien tukia laskettaisiin, ei ole mitään takeita siitä, että rahat kerättäisiin kollektiivisesti vaikka mielenterveystyöhön. Tai siitä, että sitä kukaan Matti Meikäläinen edes huomasi. On tietysti hyvä, että näistä asioista tulee keskustelua siinä missä muistakin!

Onhan Timo Soini helposti samaistuttava yksilö enkä väitä, etteikö Perussuomalaisissa olisi  hyviäkin puolia. Moni äänestäjä varmasti kokee Soinin hyvin ”maanläheiseksi” hänen puhuessaan selkokielellä muiden poliitikkojen vetäessä hankalaa ”ammattisanastoa.” Mielikuva Soinista on myös tavallinen suomalainen mies.  Mutta protestipuolue! Tämähän on protestia pienimmillään, samaa hegemoniaa siellä kannatetaan. Maassa maan tavalla juu, no mutta kyllähän monet muutkin puolueet tätä tukevat. Lähes kaikki uskoisin! RKP:ta vastaan persuja ei voi taas verrata, molempien puolueiden äänestäjäkannat liikkuvat aivan eri tahoilla. Joten Perussuomalaiset ovat protesti mille?

Toivon, että valtalehdistö päättää ottaa huomioon kaikki pyrkijät jutuissaan ja varsinkin ns. vaalipaketeissaan, mitä varmasti alkaa viimeistään maaliskuussa ryöpsähdellä ympäri median. Ainakin on aika antaa protestille mahdollisuus!

Demokratian ideaalissa jokainen saa äänensä kuuluviin. Jos et koe persujen ääntä omaksi ääneksesi protestina, älä lannistu. On puolueita eduskunnan ulkopuolella, jotka vain tarvitsevat ääniä päästäkseen vaikuttamaan asioihin. Jos haluat protestoida, herätä se pieni vallankumouksen liekki sisälläsi ja äänestä erilailla! Tehdään huhtikuussa radikaali särö tuttuun ja turvalliseen turvattomuuteen ja epäluottamukseen. Idealismi ei kuole!