Eikö sivistysvaltion tulisi turvata yksilön oikeuksia? Kuinka moni näkee totalitaristisen hegemonian omaavan valtion sivistysvaltiona? Miksi holhousta ja valvontaa tehostava valtio on yhtäkkiä ”edelläkävijä” tai ”tulevaisuuden oikeusvaltio”?

On selvää, että äärimmäinen valvonta luo äärimmäistä turvallisuutta ja vapaus nähdään turvattomana (vrt.esim anarkismi). Kuitenkin on oleellista mainita harvan tukevan valvontayhteiskuntaa, mutta kannattavan ideaalia turvallisuudesta joka on toteutettavissa vain valvonnan kautta. Se, että meille luodaan sääntöjä ”tämä on omaksi parhaaksesi” -käytännöllä ja estetään valvonnalla ja poliisivoimin itseämme tekemästä haittaa itsellemme, on pöyristyttävää.

Oikeusvaltiossa (kuin myös sivistyskin) on oltava oikeus tehdä itsellensä mitä haluaa. On oikeus luoda oma ulkonäkönsä itseään mielyttäväksi. On oikeus pitää kummasta sukupuolesta vain haluaa. On oikeus uskoa mihin uskontoon haluaa (tai olla uskomatta mihinkään). On oikeus sanoa mielipiteensä ja luoda keskustelua mistä asiasta vaan. On oikeus kritisoida päättäjiä. On oikeus vahingoittaa itseään!

Viimeisin on tietysti ajankohtaisin uuden tupakkalain myötä. Tai tosiaan niin, vasta ensimmäisen askel pitkästä projektista. Korostan, ei ole mitään väliä tupakoiko lukijani vai ei (tai kirjoittaja itse), tätä muutosta tulisi vastustaa sivistysvaltiosta puhuttaessa. Ihmisellä on oltava oikeus valita mitä hallaa itsellensä tekee. Osa ei halua polttaa, koska polttamalla tukee häikäilemättömiä tupakkayhtiöitä, osa ei halua polttaa koska tiedostaa terveyshaitat, tietysti kosmeettiset haitat vielä erikseen. Mutta aina on vapaus valita!

Se, että ruumiimme kuuluu valtiolle on iso särö niinsanotussa oikeusvaltiossa. Pian kuulvat jo ajatuksemme! Meidän yksilöyttämme rajotetaan terveyshaittojen varjolla, enemmin tuntuu siltä, ettei tarkoitusperät ole edes niin ”puhtoisia” mitä mediassa puhutaan. Valvottu ja rajoitettu yhteiskunta on tietysti helpommin hallittavissa!

Ikuinen kysymys kuuluukin: Kuka kuvittelee omistavansa toisen ruumiin ja kutsuu sitä oikeutetuksi?