Sukupuolineutraali avioliitto -keskustelu ei ylittänyt ”kitinäkynnystäni”, sillä olen jo pariin otteeseen blogissani kritisoinut uskontoihin liittyviä yhteiskunnallisia merkityksiä ja -kytköksiä. Myös media on hyvin ollut mukana puolustamassa homoseksuaalien oikeuksia ja oletin valtaväestön olevan itseni kanssa samalla kannalla homojen oikeuksien yhteinäistemisestä heteroiden kanssa, joten koin kirjoittamisen turhana ja ajattelin sivuttaa aiheen. Mutta koska aiheesta keskustellaan mediassa edelleen hyvin näkyvästi, päätin kantaa korteni kekoon. Viimeisin ärsyyntymiskynnyksen ylitys oli tutkintopyyntö Jari Tervon raamatun heittelystä.

Suomessa homous oli rikollista 1971 asti sekä kymmenen vuotta tämän jälkeen se vielä luokiteltiin sairaudeksi. Homous siis ”vapautui” 1981. Oli lupa olla homo ja olla ylpeä siitä! Mielestäni tässä käännekohdassa olisi ollut jo oikein antaa samat oikeudet kuin heteroillekin, eihän se enää ollut sairasta tai rikollista. Ei tarvitsisi enää 2000-luvulla näin typerästä lain epäkohdasta kiistellä.

Mutta niin, tässä sitä ollaan. Lainataanpa taas perustuslakia:

”6 §

Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

 

Kirkolla onkin tässä kaksi vaihtoehtoa: Se voi hyväksyä sukupuolineutraalit avioliitot tai irrottautua valtiosta. Kunnioitan uskonvapautta ja kirkolla on kaikki oikeudet pitää avioliitto naisen ja miehen välisenä. Toisaalta kirkossa on niin paljon eripuraa nykyään, voisihan sekin jakautua vielä kahteen osaan.

Mutta! Kirkko ei saa olla vaikuttamassa perustuslain vastaisen lainsäädännön ylläpitoon eikä mielestäni kirkolta tarvita edes mielipidettä tähän asiaan. Homoille kuuluvat avioliiton ja adoption kanssa aivan samat oikeudet kuin heteroillekin! Ja jos se ei kirkolle sovi, tulee sen luovuttaa asemansa valtionkirkkona. Jokusissa EU-maissahan on jo tämä käytäntö: Avioliitto rekisteröidään aina maistraatissa, loput härpäkkeet saa pariskunta hoitaa itse omien uskonnollisten tapojensa mukaan.

Mutta ei unohdeta, monet monet kristityt hyväksyisivät homoliitot ja ovat vielä valmiita taistelemaan siitä. Joten miksi kiihkoileva fundamentalisti vihaa homoja niin paljon, ettei anna heidän siunata liittoaan? Mielestäni tässä on taustalla jotain muutakin. On esimerkiksi hyvin älyvapaata uskoa sokeasti raamatun eräisiin jakeisiin ja sivuttaa loput kiellot vain siksi, etteivät ne omaan elämään sovi. ”Maailmahan muuttuu!”. Ehkä fundamentalistit ovat vain itsekekskeisiä. Tai älyvapaita. Tiedä häntä.

Mutta homous tuntuu olevan joissain yhteiskunnan osissa moraalitonta ja luonnotonta uskontokunnasta riippumatta. Olen esimerkiksi kuullut harvinaisen huonoja perusteluja homouden ”luonnottomuudesta”; jos kaikki olisi homoja, ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon. Kyllä varmasti, mutta nykypäivänä tuon kaltainen argumentti on vain tyhmä. On muutenkin irrelevanttia vedota ”kaikkiin” kun koko yhtälö on täysin absurdi.

Huonoin perustelu homojen adoptio-oikeuden eväämiseen – minkä olen kuullut – kuului osapuilleen: ”Sitä lasta vaan kiusattaisiin koulussa kun sillä on kaks isää”. Täysin sivutettava argumentti! Uskomatonta, jos joku tuota edelleen käyttää! Nykypäivänä tuntuu siltä, ettei lasten kiusaamista voi ennakoida mitenkään. Luodaan mahdollisimman ”yhteiskunnallisesti korrekti” lapsi- ja perheasetelma, niin kiusaamiselta vältytään? Entäpä lapsi kenellä on vain äiti eikä isää? Tai lapsi, kuka on adoptoitu ulkomailta?

Tässä kohtaa tuleekin kytkös otsikkooni, ei sekään ihan päästä heitetty, provosoiva lause ole. Toivonkin, että nykyiset homoutta moraalittomana ja luonnottomana pitämät henkilöt eivät opeta tätä eteenpäin lapsilleen. Ihmiset jakautuvat tämän aiheen kanssa pelkistetysti kahteen osaan: Ihmisiin, ketkä hyväksyvät homoliitot ja -adoptiot ja ne, ketkä eivät. Tässä kohtaa en viittaa enää uskontoihin, pelkästään ihmisiin. Olen lähes varma, että nykyinen sukupuolineutraali avioliittolaki menee läpi ja tämän yhteiskunnan mielipidevähemmistön täytyy tottua siihen. Vanhemmille jää iso vastuu, mitä he lapsilleen tulevaisuudessa kertovat uusioperheistä sekä sukupuolineutraaleista uusioperheistä. Tiedän, sisäinen adoptio on jo ollut laillista, mutta tämän kohun myötä mielipiteiden kuohunta jatkuu varmasti laajemmassa määrin. Fundamentalisti tai ei, selvästi.

Kaikille meille kuuluu tasa-arvo ja oikeus elää elämäänsä onnellisena!