Lueskelin äskön uutisia netistä ja huomasin tämän “Nyt se on kirjattu lakiin: Tupakoinnin on loputtava Suomessa . En ole seurannut keskustelua aiheesta (muutakun töissä sain tietää saavani sakot jos myyn alaikäiselle, en varoitusta), mutta olen ymmärtänyt median puheista että jotain tämäntapaista tullaan ajamaan läpi. Tämä uutinen kuitenkin pöyristytti, en voinut kuvitellakkaan miten pitkälle tässä asiassa ollaan menossa.

Parin viime vuoden kyselyissä ollaan huomattu nuorisotupakoinnin
vähentyneen rajusti. Tupakkavalistus kyllä toimii! En tietenkään kiellä
tupakan haittoja, mutta suuri osa tulee kokeilemaan sitä
tai ainakin tuntee jonkun kuka on kokeillut (TAI JOPA POLTTAA) ja on
valmis tuleva tupakoitsija valtion kirjoissa. Täytyy muistaa, ettei
läheskään kaikki tule tupakoimaan säännöllisesti, osa lopettaa edelleen
parinkympin iän saavutettuaam. Nykyaikuisväestö on elänyt nuorutensa
sillä ajalla kun tupakointi oli vielä kapitalistisen maailman terveystuote (..okei sanotaan eläkeläisväestö..). Vanhemmiltaan nuoret saavat ensireaktion tupakan hajuun tai tupakointitraditioihin, usein ensireaktio on kielteinen.

Koko aikuisväestö onkin sitten vain toinen “nuoriso-haara”, jota
täytyy määräillä ja valistaa samalla tavalla. Ymmärrän tupakka pois
katukuvasta -lain tarkoituksenmukaisuuden, mutta Suomen kaltaisessa
maassa se menee aivan hukkaan. Valtio haluaa luoda meille mielikuvan,
että tupakointi ei ole normaalia ja siihen sisältyy oma “hämäräbisneksensä” kun jossain kiskan sivussa selaa tupakkakuvastoa ja pienesti myyjälle kuiskaa “.. kröööhöh tommoinen kultainen marlboro..” ja livauttaa vaivihkaa kahdenkymmenen euron setelin mukana. Suomen
viihdekulttuuri kun on mainostelevision puolelta ainakin jäljitelmä usan kulttuuria, sillä me ostamme ohjelmia sekä formaatteja sieltä paljon! Tv:ssä ja netissä pyörivät tupakoivat ihmiset ja tupakkakulttuuri elää.

On muuten huvittavaa, kun viime lokakuussa tuli laki tupakka-askien minimikoosta (20kpl) ja 10kpl askit poistuivat. Syynä kerrottiin nuorten tupakoimisen vähentämien. Itse olen aitiopaikalta saanut seurata miten väärässä siellä arkadianmäellä taas ollaan.
Pikkuaskit ovat köyhempien ja satunnaistupakoitsijoiden hittituote, nuoret hakijan saadessaan ja tietenkin juuri 18v täyttäneet kahmivat maxi-askeja kyllä minkä kerkevät tai
rahatilanne sallii. Ilman tupakkaa he eivät kuitenkaan ole, jos pitää
jättää bussiraha käyttämättä että saa tupakkaa, se jää. Vahingoniloinen
epäuskoinen nauruni raikasi vielä enemmän, kun aluemyyntipäälikkömme
hehkutti pari kuukautta lain voimaanastumisen jälkeen, miten iso osa Suomen
R-kioskeista on tuplannut tai triplannut tupakkamyyntinsä (Myyjät
kiittää!)

Tupakkaa ei saa antaa ala-ikäiselle edes ilmaiseksi enää. Hah! Miten moni ihminen tulee olemaan lain silmissä rikollinen tämän jälkeen? Kun vielä tarkastellaan muita sääntöjä joita tupakkalakimuutos tuo tullessaan, Suomen rikollisuus räjähtää varmasti kasvuun. Miksi hallitus edes jakaa rahaa harmaan talouden tutkimiseen ja ratkaisemiseen, kun se itse jatkuvasti vain kasvattaa sitä? Eikö tästä muinaisesta viinankieltolaista olla opittu jo tämä paradoksi.

Ainiin, kielletään myös muutkin miedot päihteet, kofeiinikin ja
kaikki muukin hieman haittaava, esimerkiksi väkivaltaelokuvat ja -pelit,
kirosanat, nimimerkin käyttö netissä sekä oma mielipide keskustelupalstoilla. Suomen kansa on terve ja VITUN onnellinen!