Miksi uskovaiset eivät voi kunnioittaa uskonvapautta? En haluaisi puhua näin kärjistetysti, mutta pointin läpiajamisen takia on pakko. Uskonto omassa kuvitteellisessa ideaalissaan tuo turvan ja rauhan ihmisen sydämeen sekä purkaa pois pohjattoman yksinäisyyden mikä hädän hetkellä kukoistaa.

..Kunnes siitä keksittiin mahtava vallanhankinnan keino! En osaa edes itse määritellä, kumpi tuli ensin, uskonto vai sen avulla harjoitettu vallankaappaus? Kirjoitukseni kritiikki kohdistuu tietenkin nykypäivän valtauskontoihin, mutta nekin ovat vasta aikojen saatossa syntyneet ja suhteellisen uusia. Jopa muinaisissa luonnon uskonnoissa hierarkia määräytyi ns. uskonnollisen aseman ansiosta, tosin hyvin paljon erilailla kuin nykypäivänä.

Jokainen historiaa tuntenut tiedostaa, miten keskiajalla papit keräsivät taloudellista pääomaa kirkon avuin sekä polttivat julmasti vääräuskoisia (tai väärän hiuksenvärin omaavia naisia). Syytkin ovat nykyään kovin yksinkertaisesti selitettävissä; ei sillä ollut jumalan kanssa mitään tekemistä, ihmisluonto vain ajaa turmioon.

Lähipäivien uutisotsikoista on saanut lukea taas kerran ikuisen vihan kiistasta islamin ja kristinuskon välillä WTC:n muistopäivän lähestyessä. Molemmille tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa antaa tilaa toiselle. Tiedän, että molempien uskontojen yksi pääargumenteista on uskonnon jakaminen ja oman jumalansa ylistys, mutta samaisessa uskonnossa myös kehotetaan ihmisyyden harmoniaan sekä toisen posken kääntämiseen (korjatkaa jos olen väärässä, tietojeni mukaan myös koraani tukee tätä ajatusmallia). Kirkosta kohoaa taas ihmisten sisäisen vallankäytön syy ja seuraus. En väitä, että ilmiö olisi (valitettavasti) mikään uusi, mutta otan kantaa tähän ajankohtaiseen ilmiöön. Kyllähän me kaikki olemme nähneet koko historian kirjon tähän asiaan liityen.

Molemmat valtauskonnot (kristinusko ja islam) uskovat paholaiseen, joka aiheuttaa ihmiskunnan ongelmat ja eripurat (eli siis sodat yms?!). Hassua on, ettei nähdä tätä faktaa, minkä ulkopuolelta asiaa tarkasteleva henkilö näkee, että kaikki kiistat ovat melkeimpä (suoraan omia kirjojaan lainaten) paholaisen puuhia. Mistä voisin melkein tylysti todeta vain, että tässä ei ole kyse uskonoista vain taas kerran ihmisryhmän vallantarpeesta ja lähestulkoon vain minä-olen-oikeassa -asenteesta. Jolleivat tietenkin ole joutuneet paholaisen pauloihin (joka syöksee ihmisen ikuiseen pimeyteen!!! (anteeksi, vitsi)). Itselleni tämä asia on itsestäänselvyys, mutten usko että kaikille on. On tietenkin ihmisiä, jotka (ihan oikeasti) uskovat tekevänsä oikein tuhoamalla kirjansa säännöstöä tarkoitus-pyhittää-keinot -agendan turvin, mutta siinäkin vaiheessa ihminen on jo erillään uskonnostaan tiedostamatta sitä itse.

Esimerkit ovat tietysti vain pieni vähemmistö, suurin osa on ihan kunnollisia normaaleja ihmisiä, jotka vain haluavat elää elämänsä hyvin ja jatkaa elämäänsä kuoleman jälkeen paratiisissa (tai missälie uskonto sanoo), jota en tuomitse. Jos uskovat ihmiset voisivat seurata vain oman uskontonsa moraliteettia, esimerkiksi tee muille kun haluisit itsellesi tehtävän, olisi paljon helpompaa. Kristillinen kirkko haluaa polttaa koraaneja ja muslimit (sekä iso osa kristityistä) ovat tuohtuneet ja peloissaan. Miksi näin tulisi edes toimia?

Välillä on vain kovin vaikea sanoa mitään järkevää, sillä jokainen argumentti on täysin kumottavissa uskonnollisen yhteisön edessä. Enkä haluakaan tuomita kenenkään uskontoja, ainoastaan siinä määrin; kun oman kirjan säännöstö ei päde, mikä sitten? On tietysti surullista, että raamattu ei hyväksy homopareja, jonka takia moni homo joutuu kokemaan vääryyttä. Onneksi monet maat sallivat heille jo saman aseman ja arvostuksen kuin heteropareillekin! Mielestäni uskonnollisuus on valtaapitävien ikuinen keino hallita kansakuntia ja sotia ”hyvällä syyllä”. Minkälaiseksi paskiaiseksi omat jumalat edes loppujen lopuksi kuvitellaan?

Naantalin muumimaailmasta on tullut uusi villitys japanilaisille hääpareille, siellä vihitään pariskuntia epävirallisesti, mutta hienosti, muumien seuratessa juhlaväkenä. Kesätyöläis-nuuskamuikkunen lausuu perinteiset kristilliset kaavat tulkin turvin ja kaikilla on kivaa. Sillä buddhalaiset japanilaiset pariskunnat (taas kerran se osa joka uskoo) ovat vain iloisia siitä, että mitä suurempi määrä jumalia heidän liittonsa siunaa, sen kauniimpi yhteinen elämäntaival heille tulee! He eivät näe tässä mitään vikaa, eikä mielestäni tarvitsekaan 🙂

.. Allekirjoittaneen huomio vielä, en kuulu tosiaan mihinkään uskontokuntaan ja pyrin kirjoittamaan niin objektiivisesti kuin pystyn …