Nykyään joutuu jatkuvasti puolustelemaan kantaansa miksi ylivalvonta on huono asia. Rehellisellä ihmisellä ei ole mitään salattavaa, sanotaan. En ymmärrä minkä oikeusvaltioaivopesun tai turvallisuusutopian tuotosta tämä ajattelutapa on, että on erikseen perusteltava, miksi ei halua että jatkuvasti valvotaan? ”Miksi ihmeessä?” -kysymys on muuttanut muotoaan ”Miksi ei muka?”.

Saksa on ollut uutisotsikoissa, kun hakkeriryhmä Chaos Computer Club löysi haittaohjelman, jota epäiltiin valtion tekemäksi ja mikä myöhemmin paljastui faktaksi (IS 11.10.). Ohjelma tallensi esimerkiksi käyttäjien skype-puheluita ja näppäimistön painalluksia (” Valtion tekemäksi epäilty ”Star Wars -vakoiluohjelma” tallentaa käyttäjän näppäinpainallukset ja nettipuhelut” 9.10.)  Valtio perusteli asiaa rikollisten skype-puheluiden salakuuntelulla, mutta viruksena netissä levinnyt ohjelma ”vahingossa” hyökkäsi jokaiseen koneeseen minkä virusturva ei sitä havainnut.

Mutta CCC löysi muutakin. Ohjelmalla voi myös etäältä päästä käsiksi esimerkiksi koneen webcamiin, mikrofoniin tai ottaa ruutukaappauksia, kertoo Ilta-Sanomien samainen uutinen. ”Lisäksi ohjelman suojaus oli CCC:n mukaan toteutettu niin heikosti, että se avasi myös laittomille tunkeutujille helpon keinon päästä yksityisten ihmisten tietokoneille.” Eli takaoven! Valtion lähettämä vakoiluohjelma virusturvat läpäistessään avasi väylän kenen tahansa ei-niin-taitavankaan-hakkerin tai muun tietokonetaitoisen kolmannen osapuolen ja pääsyn jopa näkemään sinut webcamisi kautta. Näinhän tässä aina käy, miksei kukaan ikinä kuuntele…

Suomessakin kyseinen puuha voi olla pian nykypäivää. Puoluetoverini Ville Hautakangas kirjoitti hyvin asiapitoisen infopätkän eilen uuden suomen blogiinsa: ”Viranomaisten haittaohjelmat ovat yhtä vaarallisia kun rikollisten”, jossa hän myös hyvin muistutti Piraattipuolueen nähneen tämänkaltaiset tapaukset jo helmikuussa, kun puolue protestoi hallituksen pakkokeinolain läpimenoa (US 20.2.) Itsekin kirjoitin kyseisestä lakialoitteesta aikanaan.

MicroPC kertoo vakoiluohjelmien olevan Suomessakin mahdollisia poliisitutkinnassa, mutta vain vakavissa rikosepäilyissä (MPC 12.10.). ”– Mikään ei estä tietomurtoja tekevien vakoiluohjelmien tulemista viranomaiskäyttöön Suomessakin. Se on itseasiassa jopa todennäköistä, sanoo Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijrvi”.

Monet virustorjuntaohjelmat kuitenkin havaitsevat haittaohjelman eivätkä päästä sitä läpi. Esimerkiksi F-Secure ja Sophos toteavat haittaohjelmien joutuvan virustutkan hampaisiin alkuperästään riippumatta eivätkä ne pääse läpi (tietokone 13.10.) Troijalainen kun troijalainen.

Suomen pakkokeinolaki ei mennyt tietääkseni vielä läpi, koska piraatit nostivat älämölön. Lakipakettihan oli tosiaan niin paksu, että muutamalla aktiivipiraatilla – puolueenjohtajaa myöten – meni monta päivää saada se luettua (lue tarkempi kirjoitukseni aiheesta ”Kohti poliisivaltiota”)

Yleisen turvallisuuden hokeminen kätkee yleensä sisälleen muutakin kuin päältäpäin näyttää. Tulee myös muistaa, että tietojen kerääminen kansalaisista johonkin kansioon X ”ei näitä käytetä mihinkään, säilötään vaan” tai isoveli -tyylinen tarkkailu ”rikollisia me vaan jahdataan hei” johtaa ammattitaidottomissa käsissä siihen, että joku – enkä todellakaa tarkoita nyt virkavaltaa – voi tietää elämästäsi hyvin paljon ja nähdä sinut koneellasi istumassa eikä sinulla ole harmainta aavistustakaan.