Maanantaina alkoi taas Helsingissä tasa-arvoisia oikeuksia homoseksuaaleille ja muille seksuaalivähemmistölle puolustavien sateenkaariväen sekä -myönteisten Pride-juhlaviikko. Viikko huipentuu lauantaina 2.7. järjestettävään suureen kulkueeseen läpi Helsingin. Tämän vuoden teemana on Rakkaus. Marssijoiden oletetaan ylittävän määrällisesti reilusti viime vuoden.

Tämän vuoden Pride osuukin ajallisesti hyvin juuri hallituskokoonpanon julkistamisen jälkeen ja vaalikampanjoissa pyörineet kaunosanat sukupuolineutraalista avioliittolaista olisi aika lunastaa. Iltalehti uutisoi muutama päivä sitten vain kahden puolueen jättäytyvän marssista; Perussuomalaisten sekä Kristillisdemokraattien – ei sinällään kovinkaan suuri yllätys. (IL 27.6. ) Enemmän olen yllättynyt siitä, ettei sukupuolineutraalia avioliittolakia ole kirjattu hallitusohjelmaan. Vasemmisto ja Vihreät aikovat tosin tehdä lakikysymyksen kys. laista, mutta luulisi sitäkin vastutettavan jos tähänkin asti.

Jos eduskunnassa on kaksi puoluetta, ketkä eivät tue sukupuolineutraalia avioliittolakia – toinen vielä oppositiossa -, miksi sitä ei ole kirjattu hallituksen agendaan? Miksi pieni vähemmistö on lakialoitteen tiellä? SDP ja Kokoomus istuvat hallituksessa, marssivat Pride -kulkueessa, tukevat tasa-arvoisia oikeuksia – mutteivat tee mitään konkreettista!

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) oli luonnollisesti pakko taktikoida saadakseen edes jonkinlaisen hallituksen kasaan. Kristilliset suostuivat sillä ehdolla, että sukupuolineutraali avioliittolaki jää pois. Eihän se homofobiaa, maailma ei ole vielä valmis – vai mitenkä se olikaan? Eikö viiden puolueen hallitus olisi ollut riittävä. Hallitusohjelmaan on tosin kirjattu tasa-arvon edistäminen Suomessa, ehkei se sitten vain koske seksuaalivähemmistöjä.

Helsingin Sanomat uutisoi ranskalaisten marssivan tuhansien voimalla homoliittojen laillistamiseksi (HS 25.6.). New York City laillisti homoliitot, joka lisäsi intoa monissa maissa. Kyseisien lakien tulisi olla nykypäivää jo sivistyneessä yhteiskunnassa 2000-luvulla, mutta ei! Harmillista kyllä, Suomella se on kenties vasta hamassa tulevaisuudessa, samoin kun monissa euroopan maissa.

Kirjoitin viime lokakuussa jo artikkelin joka käsitteli uskovaisia, homoja ja sukupuolineutraaleja oikeuksia Luonnottomat, koulukiusatut vauvat ja lueskelin sitä uudestaan aiheen tultua ajankohtaisemmaksi taas. Surullisen idealistista, kirjoituksessani olin aivan varma, että laki menee läpi. Toisin kävi.