Eduskunta haluaa ostaa oikeuden rajoittaa edustansa käyttöä. Helsingin Sanomat informoi asiasta eilen 19.1. (kts. uutinen). Tämän kaltainen toiminta vähentää taas kansalaisoikeuksia sekä kyseenalaistaa perustuslain artiklaa mielenilmaisun kohdilta.

Lainaan taas suoraan perustuslaista:

13§

Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus

Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.

Ilman lupaa, kyllä! Mielenosoituksista tulee ilmoittaa poliisille, ei pyytää lupaa siihen. Eduskunta haluaa siis vuokrasopimuksellaan rajata edustansa pois mielenosoittajista lainopillisesti näin halutessaan. En väitä vielä tässä vaiheessa, että he näin tekisivät – varsinkaan vaalien alla – mutta symbolinen valta on avainargumentti.

Yksityishenkilön kiinteistöllä oleskelusta tulee pyytää lupa kiinteistön omistajalta. Eli toisin sanoen, tässä tapauksessa eduskunnalta. Pyytää lupa tulla osoittamaan mieltä! En tiedä, voidaanko eduskuntaa laskea näin suoraan yksityishenkilöksi, ei varmaankaan, mutta kuitenkin ns. omistajuussuhde (vaikkakin vuokraomistus) siirtyy. Saahan asiasta väännettyä jonkinlaisen nätin ja kivan eufemisminkin, esimerkiksi ”On lupa edelleen osoittaa mieltä, tämä on vain tarpeellinen turvallisuuden kannalta.”, vaikkei se todellisuudessa kytkeydy tähän juurikaan. Pah! Tämän jälkeen jokaisen eduskuntatalon edustalla tehdyn mielenosoituksen yllä leijuu ivan sekä elitismin pilviverho: Te saatte olla siinä, koska me annamme teille siihen luvan.

Onhan sitä muitakin paikkoja osoittaa mieltään, tietenkin. Mutta jos mietitään mielenosoituksen tarkoituksenmukaisuutta, asia tulee kertoa heille, jotka ovat epäkohdasta vastuussa. Mielenosoituksellahan halutaan saattaa kansan huoli tietystä asiasta päättäjien korviin (joka on melkein nykypäivänäkin jo utopiaa, sillä monissa mielenosoituksissa ei ole näkynyt yhtäkään kansanedustajaa edes käymässä ulkona kuuntelemassa), mutta teoriassa näin. Marssit ovat asia erikseen.

Uutisessa käytettiin esimerkkinä ns. pidemmän skaalan mielenilmauksia. ”Jos katualue tulisi eduskunnan hallintaan, eduskunta voisi asioida suoraan poliisin kanssa, jos se kokisi alueelle vaikkapa asuntovaunun tai teltan kanssa majoittuneen mielenosoituksen haitaksi.” Meillä on omat lainpykälämme leiriytymiselle! Pakotettiinhan ”nälkälakkolainen” Marko Sihvonenkin poistumaan – loppujen lopuksi – asuntovaunullaan poliisien toimesta. Enkä usko, että hän sai asiaansa kansanedustajien korviin juurikaan. Eikä aluetta oltu edes vuokrattu kenellekään. (Iltalehden uutinen aiheesta).

Vuokraaminen maksaa. Millä eduskunta maksaa vuokran? Niin no, jokainen voi omassa päässään mietiskellä, mistä eduskunta saa rahansa.

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti totesi eilen blogissaan eduskunnan olevan kyvytön tämän kaltaisiin ”lupajärjestelyihin”. Toivon todella, että eduskuntatalon portaat sekä edusta säilyvät edelleen ”vapaana” alueena. Jos muu ei auta, meidän täytyy vain marssia paikan päälle osoittamaan mieltä siitä, että meillä on oikeus seistä juuri siinä, missä tällä hetkellä seisomme!

PS: Eikö muuten ole kovin ironista, että jopa eduskunta jumittuu moneksi kuukaudeksi byrokratian alle. Ha ha.