Kuulin tänään hauskan kommentin mieheltä, joka osti monta pussillista sätkätupakkaa: “Olisi hyvä jos Suomessa laitettaisiin tupakka laittomaksi!” Katsahdin hänen ostoksiaan ja kysäisin tietenkin miksi. “No tulisi lopetettua ja rahatkin säästyisi”, vastasi mies. Tokaisin hänelle että voi sen polttamisen lopettaa ihan muutenkin johon mies vain naurahti ja totesi ettei onnistu. Tavallinen tilanne tavallisessa maailmassa, mutta tämä miehen huumorilla heitetty ajattelematon letkautus kuvasti minulle paljon enemmän kuin varmasti olisi ollut tarkoitus.

Ei mikään ihme, että meille luodaan sääntöjä sääntöjen perään, jos ihmiset ovat tuota mieltä (käytän tätä miestä vain esimerkkinä, en missään tapauksessa yleistä kaikkia), mutta perää hänen sanoissaan oli. Kansa luottaa liikaa lainsäädäntöön kertomaan heille mitä saa ja ei saa tehdä, miettimättä sen kummemmin omilla aivoillaan. Moraali ja itsekuri kumpuaa tavallisesti omista sielunsyvyyksistä, jolla koitetaan tehdä itselle ja muille hyvä paikka elää. Itsekkäältä kuin kuulostaakin, ihminen on onnellinen kun lähipiirikin on!

Jos mietitään, että suomen laista poistettaisiin yhtäkkiä lait, jotka kieltävät tapot, murhat ja pahoinpitelyt. Kuinkahan moni säntäisi samantien tappamaan jonkun? Muutama tietenkin, mutta luku jäisi varmasti vähäiseksi. Itse en tapa muita siksi että kunnioitan muiden elämää ja oikeuksia, enkä vain siksi että laki niin sanoo.

Moraalin katoaminen kiihdyttää valvontayhteiskuntaa, sillä jokaiselle asialle joka voidaan nähdä vääräksi tarvitaan oma laki (joka läpimenollaan tietenkin vain vie poliisin resursseja, aiheuttaa päänvaivaa harmittomille ja syyttömille ihmisille sekä rajoittaa meitä yksilöinä), mutta ainakaan kukaan ei voi todeta “Ei kukaan kieltänyt!”

Parhaimmillaan yksilö onnistuu elämään mieleisensä elämän haluamallaan tavalla vapaasti (muiden vapautta rajoittamatta) ja yhteiskunta pyörii nätisti ja kivasti (utopia) mutta silti. Moraaliton maailma on otsikon mukaisesti iso holtiton lapsikatras jolla on liian äkäinen faija (ja on muuten varmasti arestissa jokaikinen viikko!)

Ps. Esimerkkimies ei varmastikaan tappaisi ketään myöskään :) (toivottavasti)